fbpx

Finn szauna

A szaunázás jótékony hatása

A szauna több száz éves fürdőzési forma Finnországban. Szokatlanul magas 70-100 fokos hőmérsékletét az alacsony páratartalom teszi könnyen elviselhetővé. Szervezetünk mindig az egyensúly megtartására törekszik, ezért a forró és száraz levegőre intenzív verejtékezéssel válaszol. A verejték párolgása hűti a bőrt, és nem engedi túlzottan felforrósodni. A forró levegő után hideg vízben, esetleg hóban hűtjük le a testünket, majd ezt ismételgetjük ameddig jólesik.

A szauna hatása tehát a váltófürdőn alapszik. Az igazi szaunázás az egész szervezetre hatással van. Ellazít, megnöveli az ellenállást a kórokozókkal szemben, az érrendszert megedzi, fokozza az anyagcserét. A vérnyomást pozitívan befolyásolja, az intenzív verejtékezés által pedig salakanyagok választódnak ki. A bőr kitisztul és feszesebbé válik. A szaunázás egészséges és csodálatos módon teremt egyensúlyt hétköznapjaink megterheléseivel szemben.

A szauna használat szabályai

Tusolás a szauna használata előtt

Minden szaunába lépés és a merülő medence használata előtt kérjük tusoljunk le. A szaunázást megelőzően nyugodtan használhatunk tusfürdőt vagy szappant. Szaunázás után csak sima vízzel tusoljunk, hogy ne sértsük meg vegyszerrel a megnyílt pórusokat.

Helyes öltözködés

Alapvetően fedetlen testtel (alsónemű és fürdőruha nélkül), testünk törzs részét és intim területeit szauna vagy fürdő lepedőbe tekerve takarjuk. A szokásos szauna kellékeken kívül mindennemű más bevitele tilos!

Higiénia

Ügyeljünk arra, hogy soha ne üljünk, vagy feküdjünk meztelen testtel a fára. Nem illik és egészségügyi szempontból sem ajánlott. A fürdő lepedőt terítsük úgy a fára, hogy az egész testünk ráférjen, és ezzel megakadályozzuk, hogy testünk közvetlen a fával érintkezzen.

Papucs

A papucsot hagyjuk a szaunán vagy gőzkabinon kívül, az ajtó közelében. Soha ne üljünk papucsban a padokra.

Nyugalmi törvény a szaunában

A szaunavilág egy meditatív és pihenő élmény. Nem illik hangos, ízléstelen és szünet nélküli beszéddel zavarni a szaunázást élvezni kívánok nyugalmát. Vonatkozik ez a szaunában való tartózkodásra és a szauna belső és szabadtéri pihenő helységeire is.

Homokóra használata

Homokórát csak akkor állítsuk be magunknak, ha azt már más nem tette. Ha más által került beállításra, akkor figyeljük leolvasással az eltelt időt. Felszabaduló homokórát beállíthatunk magunknak, ha más nem tart rá igényt. Maximum a javasolt tartózkodási idő a szaunában 15 perc.

Felöntések és szauna olajak

A szauna olajakat soha nem szabad a szauna kövekre csepegtetni, a vendégnek a kályhát locsolni. A Vendégek egyetértésével a szaunaőr végzi a kályha locsolását meghatározott időben, az uszoda által biztosított illatosított vízzel. Minden nemű más anyagú felöntés tilos a tiszta vízen és az egyeztetett szauna olajon kívül, kivétel a szauna show! A szaunába a Vendég illóolajos vizet kérjük ne vigyen be. Soha ne öntsünk vödörből vizet a szauna kövekre. Helytelen használat esetén történő károkért a vendég vállalja a felelősséget. Külön felhívjuk mindenki figyelmét, hogy felöntéskor a víz rögtön forró gőzzé válik, és a szaunaolaj egyes vendégeknél allergiás reakciót válthat ki.

Szauna ajtaja

Ügyeljünk arra, hogy a szauna ajtaját, mindig zárjuk be magunk mögött, a szükséges szellőztetést a szauna őr végzi, kérjük vendégeinket, hogy munkájába ne akadályozzák.

Szaunák hőmérséklete

Mivel a hőség automatikusan felfelé száll, így a szauna legfelső lépcsőfokán van a legnagyobb hőség. Kérjük, hogy kezdőként az alsó szinteket használják.

Fogyasztás

A szaunában és gőzkabinban tiltott az étel és italfogyasztás, de szaunázást követően mindenképp javasolt a víz utánpótlása!

Gyermekek

Szaunázás10 éven aluli gyermekek számára nem megengedett, e fölött csak nagykorú felügyeletével.

Felelősség vállalás a szaunavilág használatával kapcsolatban

A Kanizsa Uszoda Kft. nem vállal felelősséget a szaunában helytelen használat miatt történt esetleges balesetekért. Orvosilag eltiltott személyeknek tilos a szaunát használniuk. Mindenki kizárólag saját felelősségére használhatja a szaunát. A Kanizsa Uszoda Kft. szauna kályhája biztonsági ráccsal van ellátva, az esetleges égési sérülések elkerülése végett, azt eltávolítani tilos!

Köszönjük együttműködésüket!

Kellemes pihenést kívánunk Minden Kedves Vendégünknek!