Babaúszás

Általános információk:

A babaúszás szakképzett oktató segítségével és a szülők aktív közreműködésével zajló foglalkozás, mely 1986-ban indult el Magyarországon. Ez a módszer azóta is töretlenül működik, kifejlesztése Karsay Ferenc és Dr. Gömöry Géza nevéhez köthető, ők mai napig oktatnak a budafoki Hófehér Fóka Úszóiskolában. Számos jótékony hatása van a babaúszásnak, elsősorban azért hasznos, mert a víz olyan fokú szabadságot biztosít a babák szabad, önálló mozgásához, amely szárazföldi körülmények között elképzelhetetlen. A babák edzettségi szintje az aktív mozgás hatására nő, ezáltal ellenálló képességük növekszik a betegségekkel szemben, mozgásfejlődésük gyorsabbá válik. Javítja az izmok tónusát, a mozgások összehangolt működését és növeli a tüdőkapacitást. Az úszás az előnyös élettani hatások mellett megadja a közös családi játék és tanulás élményét, amely során a gyermek és a szülő a lehető legjobban megismerhetik egymást. Segítséget ad ahhoz, hogy a családtagok érzelmileg is a lehető legközelebb kerüljenek egymáshoz, kialakuljon a kicsikben a szülők iránt érzett feltétlen bizalom.
A babákat 3 hónapos koruktól várjuk. Ebben a korban még működik a búvárreflex nevű élettani sajátosság, mely annyit jelent, hogy ha a baba orrát és száját egyszerre éri víz, akkor pár másodpercig nem vesz levegőt. Ez a reflex körülbelül 6-8-10 hónapos korban eltűnik (egyéni különbségek lehetnek). A babaúszással ezt tartjuk fenn.
Azok a gyermekek, akiknek nincs már meg a reflexük, víz feletti gyakorlatokon vesznek részt, ők majd hosszabb idő után, tudatosan fognak lemerülni a víz alá.

Hogyan zajlik nálunk az úszásoktatás, vízhezszoktatás?

A nagykanizsai uszodában szeptemberben kezdtük el ezt az egészségvédelmi programot. A babák 45 perces foglalkozásokon vesznek részt a szülőkkel együtt. Minden óra elején egy 5-10 perces bemelegítő tornával kezdünk, majd „vízre szállunk” és élvezzük a szabad mozgás nyújtotta örömöket. A gyerekmedence negyede biztosított számunkra. A szigorú vízminőségi ellenőrzések mellett nem kell tartanunk a kórokozóktól. Mindkét öltözőben pelenkázók állnak rendelkezésünkre a kicsik bepelenkázására, átöltöztetésére.

Mit hozzatok magatokkal?

  • orvosi igazolást arról, hogy a baba egészséges, nem szenved keringési és légzőszervi megbetegedésben
  • úszópelenkát vagy speciális úszónadrágot
  • utcai sapkát úszás utánra
  • törölközőt vagy fürdőköntöst
  • kisméretű saját vízi játékot
  • magatoknak fürdőruhát, úszósapkát, papucsot, törölközőt

Otthoni előkészületek:

A babák az uszodában körülbelül 30 fokos vízben úsznak, ez pont megfelelő, mert magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban szaporodnak, illetve a kicsik mozgása is lanyhul. Ezért lehet otthon a fürdővizet ilyen hőmérsékleten indítani, ott egy kicsit játszani velük, majd felmelegíteni a megszokott hőmérsékletre.

A babaúszás előtt 1-1,5 órán belül ne egyen és nagy mennyiséget ne igyon.

Kérlek Titeket, hogy ha gyermeketek vagy Ti fertőző betegségben szenvedtek, várjatok az úszással addig, amíg meg nem gyógyultok!

Elérhetőségeim:
Tel.: +36 30 650 0550
E-mail: mercee@freemail.hu

Kérdéseitekkel, észrevételeitekkel bátran keressetek fel!
Időpont egyeztetés céljából, illetve hosszabb hiányzás bejelentése miatt elérhetőségeimen megtaláltok.
A közös lubickolás reményében mindenkit sok szeretettel